Čím plníme žalúdky

Kráľom jedál v Nepále je daal bhaat – energia na celý deň. Mužov robí mocnejšími, ženy krajšími, deti múdrejšími, turistov skromnejšími. Daal bhaat je cesta. Zvyčajne sa podáva každý deň na obed a večeru, veľmi záleží od pomerov. A čo to je? Ryža so šošovicou. Koľko daal bhaatu dokáže človek zniesť? Zistíme.

Väčšinou sa je štýlom jedz koľko vládzeš a bez mäsa. To sa nájde tiež, zvyčajne kura, koza, byvol a ryby, ale zvyčajne ho je tak málo, že to za to riziko nestojí. Po príchode nám v neziskovke povedali, že 98 % z nás sa tu doserie. Zatiaľ prvý mesiac z troch na parádu, trávi mi jak nikdy. V Káthmandu je však šanca na žalúdočný incident omnoho väčšia než v buddhistickom kláštore, aj keď som už videl potkany v kuchyni.

Výber spestruje tibetská, čínska a indická kuchyňa, najmä v Káthmandu. Tam sa nájde dokonca jedno KFC a reštaurácia s pravou talianskou pecou na pizzu. Je tu veľa reštaurácií západného štandardu, ale sú drahé a nudné. Pravá gastronómia sa zažíva pri zalepenom stole s pohárom pre nás nepitnej vody – tú dávajú automaticky a zadarmo ku všetkému. Na stole býva krčah z ktorého niektorí pijú priamo, neprikladajú si ho však k ústam rovnako ako fľašu, proste si to lejú do gágora z výšky.

indicka restauracia kathmandu nepal
Podľa indických sladkostí sa dá zistiť, kto je majiteľom reštiky.

Väčšina miestnych sú vegetariáni alebo jedia mäso veľmi príležitostne. Na zubnej paste alebo arašidovom masle som našiel zelený znak, ktorý znamená, že sa určite jedná o vegetariánsku záležitosť. Buddhisti skladajú sľub nezabíjať, a to ani komára keď ti saje krv. Taký Dalajláma im ponúka svoju krv dobrovoľne a potom sa smeje, že komár zmizne bez náznaku poďakovania. Mäso si však príležitostne dajú, aj keď sa v kláštore nikdy nepodáva. Z pohľadu buddhizmu ide hlavne o individuálny zámer nezabiť, či však jedením mäsa nepriamo spôsobujeme utrpenie zvierat a špiníme si karmu je na veľmi dlhú a zložitú debatu, hlavne je to každého osobná vec a postoj, namiesto buzerovanie iných sa dá čas využiť lepšie.

Niektorí skladajú sľub nejesť mäso, aby sa od neho odpútali (závislosť na niečom je v buddhizme hlavnou príčinou utrpenia, je v poriadku niečo chcieť a užívať si to, ale keď to nemáme – čo sa bežne deje – ostávame spokojní, tiež všetkého veľa škodí, preto sa buddhizmus občas nazýva strednou cestou). Počas hinduistického festivalu Dashain sa zvyklo zabíjať veľmi veľa zvierat ako obety bohom, kedy za ne aj za ľudí, čo zabíjali, buddhisti vykonávali rôzne ceremónie. Zvieracie obety však už obmedzila nepálska vláda zákonom.

Najlepšia vec na svete sú momo, čo je niečo jak naše pirohy, ale pikantné a plnené rôznou zeleninou alebo mäsom (kura alebobyvol, kravy je zakázané zabíjať). Každý ich robí tak trochu po svojom a podáva s inou pikantnou omáčkou, niekto ich ešte opraží. Cena asi 0.80 USD.

momo nepal kathmandu

fry momo nepal kathmandu

 

 

 

 

 

 

 

 

Druhým najobľúbenejším jedlom sú klasické čínske rezance chowmein (tiež okolo 0.80 USD), vpravo je môj káthmandsky omyl, opekaná ryža v turistickej reštike za 6 USD s kuracím mäsom a vajcom.

 

 

 

 

 

 

 

Indická kuchyňa

Toto je indická dosa, niečo jak chrumkavá slaná palacinka. Väčšinou na raňajky a niečim plnená, táto je prázdna.
Toto je indická dosa, niečo jak chrumkavá slaná palacinka. Väčšinou na raňajky a niečim plnená, táto je prázdna.
Vľavo šošovica a vpravo plnený chlieb, žiaľ nepodarilo sa mi zistiť čím, ale všetko indické čo som zatiaľ jedol bolo fakt výborné.
Vegetariánska strava je pre mňa veľkou neznámou, toto sú asi pražené fazuľky?

 

Toto je thukpa, čípoš, zeleninová, výborná.
Toto je vraj tiež thukpa. S dosť hrubými rezancami, neštipľavá, tak neviem, či to je všeobecný názov pre polievku abo co.

Raňajky v kláštore

 

Toto je Tsampa, teda pomletý jačmeň zaliaty slaným čajom s maslom z jaka, tak to vyžaduje dáky ten cukor. Niečo jak naša krupicová kaša.
Keď nie je Tsahmpa, dáme si šošovicu, hrášok alebo inú strukovinu s chlebom, občas pálivé.
Keď nie je Tsahmpa, dáme si šošovicu, hrášok alebo inú strukovinu s chlebom, občas pálivé.

 

Obed 

 

 

 

Obed je vždy o tom istom, teda ryža so šošovicou a k tomu nejaká zelenina, zemiaky.

Jedlo dobré, ale raz sme mali neidentifikovateľnú, fakt veľmi horkú zeleninu. Vraj dobrá na pečeň, ale nedalo sa.

Večera

Na večeru býva Thukpa, teda dáka polievka s rezancami, rôznou zeleninou, zázvorom, občas čípoš, občas s chlebom, ktorý je jak naša knedľa vo veľkosti žemle alebo, samozrejme, s ryžou.

Zatiaľ sa dvakrát zadarilo na raňajky arašidové maslo s džemom, to ale závisí hlavne od sponzorov kláštora. K čaju (voda, mlieko, čaj, zázvor, škorica a iné koreniny) o tretej sa občas dávajú sušienky, na večeru občas mnísi vybehnú na rezance alebo mäsové momo.

..vždy, keď dopíšem článok, nechám tu tento odkaz: https://www.volunteersinitiativenepal.org/donate_now/general-donation/

Môžeš cez neho spraviť ľubovoľný príspevok cez PayPal ich partnerskej dobrovoľníckej organizácii v Holandsku. Keď sa ti článok páčil budem rád, ak im pošleš dáke to euríčko.

Všetky fotky nájdeš vo verejnom albume na Facebooku.